נשירה ולא בסתיו?‏‎ ‎‏ אולי הכנימה הקימחית קפצה לביקור

יש לכם עיוות והצהבה בעלים? פייחת? נשירת עלים ופרות? ייתכן שאורחת לא צפויה הגיעה אליכם, הכנימה הקימחית. אל תרימו ידיים ואל תאמרו נואש, ובטח אל תפנו מיד להדברה כימית. הטבע כבר דאג לפתרון, חמוד למדי: חיפושית קטנה אדומת כנף תשמח לקבל ארוחה חמה אצלכם בגינה ועל הדרך לפנות לכם את הכנימות הקימחיות.

הכנימה הקמחית גורמת לנזק ישיר ועקיף לצמח הפונדקאי על-ידי שאיבת הנוזלים מצינורות ההובלה שלו. הנזק הישיר מתבטא בעיוות והצהבה של העלווה ומלווה לעיתים בנשירת העלים, הפרחים והפירות.

נזק עקיף נוצר בגלל הכמות הרבה של טל-דבש שמופרשת על-ידי הכנימה. הפרשה זו נדבקת לעלים, לגבעולים, לפרחים ולפירות, והופכת לפייחת. בהדרים, טל הדבש שמפרישה הקמחית שיושבת בעוקץ הפרי, מושך מזיקים נוספים ביניהם עש החרוב ועש קליפת ההדר, שמחריפים את הנזק עד נשירת הפרי.

הקמחית הינה חרק קטן, ביצתי, בעל יכולת תנועה מוגבלת, מכוסה בגדילי שעווה באורכים שונים. הנקבה הבוגרת מטילה ביצים לתוך שק הבנוי מהפרשת שעווה. מתוך הביצה בוקע זחלן צהבהב בעל שש רגליים ללא מעטה השעווה. לאחר דרגת הזחלן (דרגה ראשונה) עוברת הכנימה שני נשלים נוספים ובסיומם נוצר בוגר ממין זכר, או לחילופין שלושה נשלים המובילים לבוגר ממין נקבה. בתנאים אופטימליים (טמפרטורה26°c ולחות יחסית 60%) משלימה הקמחית מחזור חיים מביצה ועד לבוגר בתוך 30 יום.

איך אנחנו יכולים לעזור?

המושית הטורפת, מושית הקריפטולמוס, שייכת למשפחת חיפושיות פרות משה רבנו. זהו מין הנחשב טורף כללי של כנימות קמחיות. אורכו של הבוגר כ-4 מ"מ צבעו חום כהה וראשו, חזהו הקדמי, קצות כנפיו ובטנו כתומים. הנקבה הבוגרת מטילה ביצים בודדות לתוך שקי הביצים של הכנימה הקמחית. במהלך חייה מסוגלת להטיל כמות מכסימלית של 500 ביצים בקצב של 10 ליום.

כל דרגות ההתפתחות של מושית הקריפטולמוס ניזונות מהכנימה הקמחית, כאשר זחליה הצעירים מעדיפים את ביצי הכנימה וזחליה הצעירים, והזחלים הגדולים (דרגה לפני גולם) והבוגרים ניזונים מכל דרגות ההתפתחות של הקמחית ללא העדפה מיוחדת. הזחלים הצעירים של הטורף מוצצים את נוזלי גופו של טרפם וכך עוברים ארבע דרגות (שלושה נשלים) עד להתגלמותם על גבי גבעולים, צידם התחתון של עלים או בצמוד לכל מבנה המעניק להם תמיכה.

הזחל מכוסה בקווצות גדילי שעווה, תופעה המקשה על איתורו (בעיקר בדרגה ראשונה ושניה) בתוך המושבה של הקמחיות. בטמפרטורה 21°C מסוגל זחל בודד לטרוף כ-250 קמחיות מדרגה שניה ושלישית עד להשלמת התפתחותו. בטמפרטורה 26°C ולחות 60%, משלימה החיפושית מחזור התפתחות מביצה עד לבוגר בתוך 33-30 יום. סף הפעילות לבוגרים נע סביב 9°C. תנאים אופטימליים להטלת ביצים והתפתחות זחלים הם טמפרטורה 25-22°C ולחות יחסית של 80%-70. החיפושית הבוגרת, כמו-גם הזחל, פעילים ביותר בימי שמש.

אז מה עושים?

  • מושית הקריפטולמוס ארוזה בקופסה המכילה 100 או 500 חיפושיות בוגרות. לפני הפיזור יש להסיר את מכסה הכלי בו נתונות המושיות ולהניחו בקרבת האזור הנגוע בכנימה הקמחית. לחילופין אפשר לטפוח קלות על דופן הקופסה תוך כדי הליכה בין הצמחים. המושיות תצאנה ותעופפנה אל מחוץ לכלי בכיוון הצמחים.
  • יש לבצע את הפיזור בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהרים המאוחרות כשהטמפרטורות נוחות יחסית. בבתים פרטיים, מרפסות או חצרות, מומלץ לפזר בשעות החשיכה, שכן המושית נמשכת אל האור ויכולה להעלם.
  • החומר מובל בארגזים מבודדים ומקוררים באמצעות קרחומים. בדרך זו יש גם להביאו לשטח, להוציא את הקופסאות אחת אחת ולפזר את החיפושיות. במקרה הצורך, אפשר לשמור את המושיות במקרר עד לרגע שחרורן בשטח. אין להקפיאן ובכל מקרה אין להחזיקן בקירור/אחסון מעבר ל 24 שעות מרגע הגעתן.
  • כשלושה שבועות עד חודש (תלוי בטמפרטורה) מפיזור המושיות הבוגרות אפשר להבחין בברור בדרגות הזחל המתקדמות של הטורף בתוך אוכלוסיית הכנימות הקמחיות וכן בשאריות של קמחיות שנטרפו. הדורות העוקבים של מושית הקריפטולמוס הם שיבצעו את ההדברה הביולוגית של הכנימות הקמחיות לטווח הארוך.
  • שילוב של מושית הקריפטולמוס וצירעת האנגירוס עובד מצוין כנגד הכנימה הקמחית, הן משלימות זו את זו. ניסיון העבודה עם שני האויבים הטבעיים הוכיח שהם מסוגלים להתקיים יחדיו באותו בית-גידול לאורך זמן ולפעול באופן משלים להדברת הכנימה הקמחית.
  • מספר הפרטים של מושית הקריפטולמוס שיש לפזר וכן תדירות הפיזורים, תלויים באופי הגידול וברמת הנגיעות בקמחית.
  • יש להשמיד אוכלוסיות נמלים שנמצאות באתרי הפיזור. הן מעודדות הפרשת טל-דבש על-ידי הקמחיות, מעבירות אותן ממקום למקום ומגינות עליהן תוך הפרעה אקטיבית למושיות.

שאלות? בירורים? אנחנו כאן בשבילכם, צרו קשר!

ולמי שעדיין לא השתכנע: הדברה ביולוגית זה ה-ד-ב-ר! חיפושית מושית היא סוג של טורף בעולם החרקים, אמנם אנחנו יודעים שהיא אוכלת בוודאות כנימות קימחיות, אבל גם כנימות אחרות שמגיעות לאזורה יכנסו לה לצלחת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

Scroll to Top
גלילה למעלה